nedjelja, 18. studenoga 2012.

ŽENSKI STIL


Što odjeća govori o vama?

Skloni smo reći da odjeća ne čini čovjeka. Pa ipak... Ono što oblačimo govori mnogo o našoj osobnosti, karakteru, ali i materijalnom statusu.

Stoljećima odjeća nema više onu prvobitnu namjenu zaštite od hladnoće ili skrivanja tijela. Njena je namjena postala mnogo kompleksnija: oblačimo se tako da bismo se dopali sebi i drugima, ponajprije suprotnom spolu.

Odjeća je dokaz socijalnog statusa i materijalnog bogatstva, služi da bismo nekoga zaveli, zadivili, uzbudili, da bismo izgledali elegantno i ulijevali povjerenje ili djelovali izazovno i isticali obline. Ona pokriva tjelesne nedostatke i ističe ljepotu tijela. Odjeća govori posebnim jezikom, a onaj koji ga razumije lakše će prepoznati osobu, njezin karakter, želje i potrebe.


Već se desetljećima govori kako odjeća ne čini čovjeka, ali čini se kako se ta izreka ne stoji kad su žene u pitanju, barem ako je vjerovati rezultatima nedavno završenog istraživanja.
Studija koju je provela psihologinja dr. Jennifer Baumgartner pokazala je kako je naš izbor garderobe jedan od najizravnijih neverbalnih načna da drugima pokažemo svoje skrivene želje i tajne.
Primjerice, pokazivanje prevelikog dekoltea pokazuje da ste gladni moći i kontrole nad drugima, dok nošenje pretjeranog nakita pokazuje kako imate problema sa samopouzdanjem i financijskih poteškoća.
„Vaša odjeća dobar je pokazatelj onoga što se događa s vama unutra. Vaš ormar zapravo je vrlo dobro ogledalo vaših osjećaja", tvrdi dr. Baumgartner.
Psihologinja i stručnjakinja za odijevanje tvrdi kako žene nesvjesno čine mnoge pogreške kad biraju odjeću. Mnoge od njih upadnu u zamku kupovanja preskupih dizajnerskih krpica ili kupovanja pretjeranih količina odjeće koju onda ne stignu dovoljno nositi.
Još jedan od čestih problema je nedovoljna sklonost bilo kakvim promjenama stila, zbog čega mnoge žene unazad zadnjih pet godina nisu promijenile svoj izgled.
Osim prevelikog dekoltea i pretjeranog nakita, žene nesvjesno okolini poručuju još nekoliko stvari. Primjerice, zakopčavanjem do grla poručuju drugima kako za njih ženstvenost znači slabost, a ne snagu, dok s druge strane previsoke štikle čine ženu drugima manje inteligentnom, iako mogu samoj ženi biti dobar izvor samopouzdanja.
Isto tako, ukoliko često nosite traperice i razbarušenu kosu to odaje dojam krivnje i iscrpljenosti, posebice ukoliko ste majka.
Mlade djevojke koje odabiru prekratke suknje vjerojatno traže pažnju, dok starije žene koje čine isto poručuju kako ne žele odrasti.
„Sve što radimo, od toga kakvu hranu jedemo do muškaraca kakve biramo, motivirano je unutarnjim faktorima. Potpuno jednaka stvar vrijedi i za naš izbor odjeće", tvrdi doktorica.
Želite li unijeti malo pozitivnih promjena u svoj izgled i dojam koji ostavljate, ne bojte se pomiješati najbolje od svih stilova i otići u suprotnosti. Primjerice, remen zlatne boje na crnom outfitu ili nešto čime šaljete jasnu poruku, poput štikli jarke boje.
Doktorica preporučuje svojim klijentima da odu na tzv. „medijsku dijetu", odnosno ograniče svoju izloženost slikama iz časopisa koji uglavnom samo narušavaju naše samopouzdanje. Kupujte odjeću koja vam se sviđa i ne bojte se odabrati neku slavu ženu kao svoj uzor.


Evo što odjeća koju nosite govori o vama

Dokazano je da ono što žene nose može dati snažan uvid u to tko su one zapravo. Klinički psiholog dr. Jennifer Baumgartner tvrdi da odjevni predmeti odaju tajne želje koje žene pokušavaju sakriti. Napadan dekolte sugerira da je žena gladna za moći i spremna za kontrolu, dok upadljiv nakit podrazumijeva nesigurnost i može biti znak da dama ima financijske poteškoće.
Dr. Baumgartner tvrdi da garderoba otkriva što se doista događa u nečijoj glavi. "Vaše misli i osjećaji su razotkriveni u ormaru", kaže doktor koji u svojoj knjizi otkriva koje greške žene čine pri kupnji garderobe.
Mnoge padaju u zamku i veliki novac daju samo kako bi kupile naljepnicu dizajnera ili kupuju i više nego što im je potrebno. Jedan od velikih problema, jest i taj što žene često upadaju u kolotečinu pa svoj izgled i stil ne mijenjaju i po pet godina.
Nošenje previše nakita može biti pokušaj da drugima priopće da su bogati, a pozadina je da imaju financijskih problema koje žele sakriti.
Žene koje će uvijek zakopčati svoje haljine "do grla" zapravo govore da imaju "gazdu" i da je "ženstvenost slabost, a ne moć", a visoke potpetice mogu ženi poslužiti i da izgleda manje inteligentno, ali i da ulijeva povjerenje kod svojih kolega .
Ako žene koje često nose traperice i trenirke prestanu voditi pretjerano računa o izgledu svoje kose to može značiti frustraciju i trenutnu depresiju, ali i majčinski instinkt.
Mlada djevojka koja izbere kratku suknju željna je pažnje, dok starije žene to rade jer ne prihvaćaju svoje godine.
Evo što odjeća koju nosite govori o vama

Nema komentara:

Objavi komentar